Szent László Lelkigyakorlatos Ház és az Egri Főegyházmegye Renovó Gyógyüdülője

Története:A hívek és papság testi és lelki megújulására 1942-ben adományként került az Egri Főegyházmegye tulajdonába. Berekfürdőn az üdülésre alkalmas épület 1943-ban épült, amelyet a Főegyházmegye az adományozó céljának megfelelően a gyógyulni vágyók érdekében üzemeltetett, egészen az államosításig.

A rendszerváltást követően a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló 1991. évi XXXII. törvény hatálya alá tartozó ingatlan 1992-ben visszakerült az egyházmegye tulajdonába, hogy az a továbbiakban az eredeti funkcióját és az egyházmegye lelki megújulását elősegítő közösségi pontként üzemeljen.

Az Egri Főegyházmegye az egyházmegye, illetve Magyarország lelki megújulására pihenőházat és diákok nyaralására, pihenésére, kikapcsolódására alkalmas szállást hoz létre.

A pihenőház alapításának célja olyan intézmény megteremtése, amely megfelelő szállás és étkezés nyújtásával biztosítja egyházi személyek gyógy-üdültetését, hívek lelki feltöltődésének feltételeit, megteremti az egyéni és csoportos lelkigyakorlatok lehetőségeit.

Az üdülő létesítmény működtetésével az egyházmegye a magyar és nemzetközi ifjúság felé is nyitni kíván, lehetővé téve azt, hogy keresztény és katolikus szellemben tartalmas pihenésre legyen lehetőség.

Az Intézmény két épületben 20 vendégszobával működik, befogadóképessége 40 fő. Diáküdültetés és diákszállás céljára elszállásolására és elhelyezésére is alkalmas létesítmény.